Škratji Kras

Škratji Kras Škrateljc Pravljične poti Pravljično-doživljajska transverzala družinski izleti
Škratji Kras pravljično-doživljajska transverzala Škrateljc
Škratji Kras pravljično-doživljajska transverzala Škrateljc
Škratji Kras pravljično-doživljajska transverzala Škrateljc
Škratji Kras pravljično-doživljajska transverzala Škrateljc
Škratji Kras pravljično-doživljajska transverzala Škrateljc
Škratji Kras pravljično-doživljajska transverzala Škrateljc
Škratji Kras pravljično-doživljajska transverzala Škrateljc
Škratji Kras pravljično-doživljajska transverzala Škrateljc
Škratji Kras pravljično-doživljajska transverzala Škrateljc
Škratji Kras pravljično-doživljajska transverzala Škrateljc

ZGODBA:

Burja, kamen in ruj niso le kraške posebnosti, temveč so po njih poimenovani tudi čisto pravi škratje s Krasa, ki so tokrat zagodli prebivalcem Štanjela. Na Krasu je zdaj vse postavljeno na glavo. Kamen se že ob rahlem dotiku spremeni v prah, burja ni več veter, je le vetrič, ki milo pihlja, in ruja ni moč prepoznati, je le bleda senca samega sebe. Še Kraševci, ljudje neomajnega duha, so ostali brez volje in navdiha. A vseeno je nekaj tako, kot je že od pamtiveka, otroci so še vedno navihani in polni energije. Bodo znali rešiti škratji urok in škrate prepričati, da Krasu spet vrnejo trdnost kamna, vztrajnost burje in barve ruja?

Škratji Kras je družinska dogodivščina v Štanjelu na Krasu, ki otroke in odrasle popelje v čudoviti svet Krasa. Izvirna zgodba Škratje s Krasa Uroša Grilca z ilustracijami Zvonka Čoha je ekološko ozaveščena pripoved o tem, kako so nagajivi škratje zagodli prebivalcem Štanjela, v katerem je vse postavljeno na glavo. Na Škratjem Krasu so skrili kraške pečate in vsenaokrog natrosili škratje uroke. Kraški svet zdaj ni več trden kot kamen, vztrajen kot burja in pisan kot ruj. Kras potrebuje pomoč! In tukaj se poda domišljija na čisto pravo pot iz kamna in prsti. Glasbena pravljica Škratje s Krasa je izšla tudi na CD zgoščenki, v živo pa jo pripovedujemo na različnih dogodkih ter nastopih v vrtcih in šolah.

DOŽIVETJE:

S Krasno beležko se otroci podajo na pomembno misijo: na poti iščejo skrivne pečate, ki predstavljajo temeljne značilnosti Krasa in vrline, zlasti vztrajnost in ustvarjalnost kraškega človeka. Da bo na Krasu spet vse lepo in prav, morajo rešiti škratji urok, pri tem pa morajo najti škratorunske simbole za čarobni izrek in se naučiti skrivne škratje pisave. Pustolovščina jih popelje skozi čudovito kraško pokrajino v škratji svet, kjer ne manjka zabavnih škratovščin. Slikoviti Kras je od nekdaj tudi umetniški navdih, zato se otroci na Škratjem Krasu preizkusijo v umetnosti: zaigrajo na zvenečo klop, začutijo lepoto kamnoseštva, ustvarijo svoj mozaik in spoznajo skrivnost o škratih s Krasa, ki jo je poznal že Srečko Kosovel. Na poti obiskovalce očarajo skulpture oblikovalcev lesa in kamna iz kraških kamnolomov (Marmor Sežana). Na pomembni misiji pa je tudi Škratji Kras, saj je ustvarjen zato, da pri obiskovalcih spodbuja pohodništvo, domišljijo in ustvarjalnost, jim omogoča spoznati in doživeti Kras, zasnovan pa je na način, da pri velikih in majhnih razvija trajnostno naravnanost, pozitiven odnos do okolja in varovanja narave.

KAJ:

Dogodivščina Škratji Kras se prične na parkirišču ob pošti v Štanjelu (45.823575, 13.842900), Krasno beležko in barvice, ki jih otroci potrebujejo za doživetja Škratjega Krasa, pa obiskovalci dobite po ceni 7 EUR v bližnjem Baru Zoro. Pot je krožna, nezahtevna in urejena, konča pa se v TIC-u Štanjel na gradu Štanjel (45.82378377325248, 13.844842396443454), kjer otroci za rešeno misijo prejmejo tudi krasno nagrado. Pot je dolga 3.390 m, višinske razlike je 93 metrov, zanjo bodo družine potrebovale najmanj 2,5 ure, seveda pa se lahko raziskovanje kraških skrivnosti na doživljajskih točkah in uživanje v lepotah Krasa hitro podaljša v celodnevni izlet na Krasu.

ZA KOGA:

Škratji Kras je namenjen družinam, šolam in vrtcem ter vsem pohodnikom, ki iščejo urejene poti z zgodbo in izvirna doživetja v naravi. Priporoča se lahka pohodna obutev, poleti so temperature na Krasu lahko zelo visoke. Pot prehodite sami, saj vam Krasna beležka omogoča vsa doživetja in ponuja strukturiran obisk, lahko pa se na pot podate z interpretativnim vodnikom (po naročilu ali ob organiziranih dogodkih). Doživetje Škratji Kras z interpretativnim vodenjem organiziramo za skupine predšolskih otrok ter otrok prve in druge triade. Idealno je, da otroci pred obiskom spoznajo zgodbo iz slikanice Škratje s Krasa, saj bodo tako njihova doživetja še močnejša.

KAKO:

V Baru Zoro obiskovalci kupite Krasno beležko (7 EUR), ki omogoča celovito doživetje poti, poleg nje prejmete še barvice. Zbrani pečati in rešen čarobni izrek pa otrokom po prehojeni poti prinese krasno nagrado, ki jo dobite v TIC-u Štanjel na gradu Štanjel. Po 17. uri je nagrado mogoče prevzeti v baru Zoro. POZOR: Ko pridete do Škratice burje, se vrnete na začetek poti in nadaljujete svojo pustolovščino po Spacalovi poti. Pozorno spremljaj smerokaze!

Vabljeni na čudovit Kras!
 

VODENI OBISKI:

Praviloma so enkrat mesečno organizirani vodeni obiski z interpretativnimi vodniki. Doživetje z interpretativnim vodenjem organiziramo tudi za skupine predšolskih otrok ter otrok prve in druge triade. Vodenje stane 10,5 EUR na otroka in vključuje beležko, barvice ter nagrado. Za odrasle pa je vodenje 3,5 EUR na osebo.

KJE

Dogodivščina Škratji Kras se prične na parkirišču ob pošti v Štanjelu (45.823575, 13.842900). Parkirišče je urejeno.
POZOR: Ob dnevih, ko na Krasu kraljuje burja, odsvetujemo obisk Škratjega Krasa, raje počakajte na prijaznejše vreme.

CENE:

Za obisk poti otroci potrebujejo beležko.

Beležka za obisk poti – 7 EUR
Slikanica Škratji Kras – 20 EUR

Organizacija vrtčevskih ali šolskih obiskov ter nastopov glasbene pravljice: ksenja@skrateljc.org070 409 844. 

Termini vodenih pohodov z interpretativnimi vodniki so na voljo na naši Facebook strani.

OGLED TERMINOV

Kako do nas? Kliknite na logotip za navodila!

Projekt nastaja v sodelovanju in s podporo partnerjev: Ministrstvo za kulturo RS, Center za kreativnost, Občina Komen, Agrarna skupnost Štanjel, ORA Krasa in Brkinov, Marmor Sežana, d. d., RUNE, Inkubator Sežana, Park Škocjanske jame, Kosovelov dom Sežana, Klub kraških ovčarjev Slovenije, Festival Gledanica. Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj v višini 40.000,00 €. Skupna vrednost projekta je 58.410,00 €; trajanje projekta: 1. 10. 2020 – 31. 6. 2021.
sl_SI