Pot močvirskih škratov na Mali plac

ZGODBA:

Mali plac je čaroben kraj, poln nenavadnih cvetlic in živali. V njem vse brbota, reglja, šumi in žvrgoli. Že tisoče let ga prekriva mah, ki sega globoko v gozd, v kraljestvo močvirskih škratov. Na Malem placu živijo močvirski škrati, ki radi kakšno ušpičijo. In tako je tudi danes. Škratje so uročili Mali plac, da je postal Na Malem placu živijo močvirski škrati, ki radi kakšno ušpičijo. In tako je tudi danes. Škratje so uročili Mali plac, da je postal narobe plac! Vanj so se naselili zoprni komarji in nadležne mušice. Vse grize, leze, pika, brenči in renči. Brrrr! Kdo bo rešil Mali plac škratjega uroka? Otroci, kdo pa!

Pot močvirskih škratov na Mali plac je pot z zgodbo. O njej govori slikanica Mali plac Uroša Grilca in ilustratorja Gorazda Vahna, govori pa o pogumni želvi Bevki, ki se spoprime s škratjim urokom in reši Mali plac. Morda pa ob priliki ujamete tudi glasbeno pravljico Mali plac, ki jo izvajajo Nina Peče Grilc, Samo Kutin in Ana Kravanja. Glasbeno pravljico najdete na CD-ju Dve škratji in ena polšja.

DOŽIVETJE:

Z Močvirsko beležko otroci na poti zbirajo močvirske žige in škratorunske simbole, prav posebne znake škratje pisave. Otroci so namreč na pomembni misiji: iščejo čarobni izrek, s katerim bodo pregnali urok močvirskih škratov, pri tem pa jim pomaga prijazna škratica Lilija. Njihova doživetja na poti jim popestrijo velike lesene skulpture močvirskih živali, zelene rege, netopirja podkovnjaka, kačjega pastirja in seveda želve sklednice, ki je osrednji lik slikanice Mali plac. Ne manjkajo niti nabriti močvirski škratje. S pomočjo doživljajskih elementov otroci skozi doživetja odkrivajo čudovito naravo, saj se pravljični svet vseskozi prepleta z resničnimi lepotami narave. Tako se mimogrede marsikaj zanimivega o življenju na Ljubljanskem barju nekoč in danes, pravljične podobe vzdramijo njihovo domišljijo, ob tem pa kot za šalo prehodijo čisto pravo pohodniško pot.

KAJ:

Pravljično-doživljajska Pot močvirskih škratov na Mali plac, urejena lahka pohodna pot, dolga 3,2 km, z višinsko razliko 96 m. Čas hoje je približno 2 uri, toda kaj lahko se zgodi, vas tako posrka v doživetja, da boste potrebovali dlje – in obenem se vam bo zdelo, da je minilo kot blisk. Pot močvirskih škratov na Mali plac se prične v Športnem parku Bevke, prvi del poteka skozi vas Bevke, nato pa zavije na osamelec Kostanjevica, se vzpne na vrh osamelca, nato pa spusti proti naravnemu rezervatu Mali plac ter se vrača nazaj v Športni park Bevke.

ZA KOGA:

Pot močvirskih škratov na Mali plac je namenjena družinam, šolam in vrtcem ter vsem pohodnikom, ki iščejo urejene poti z zgodbo in izvirna doživetja v naravi. Priporoča se lahka pohodna obutev in poleti zaščita pred komarji. Pot prehodite sami, saj vam Močvirska beležka omogoča vsa doživetja in ponuja strukturiran obisk, lahko pa se na pot podate z interpretativnim vodnikom (po naročilu ali ob organiziranih dogodkih). Idealno je, da otroci pred obiskom spoznajo zgodbo iz slikanice Mali plac, saj bodo tako njihova doživetja še močnejša.

KAKO:

V Športnem parku Bevke, v ŠPB Baru (ŠD Bevke), obiskovalci kupite Močvirsko beležko (5 evrov), ki omogoča celovito doživetje poti, poleg nje prejmete še svinčnik. Zbrani žigi in rešen čarobni izrek pa otrokom po prehojeni poti prinesejo nagrado, ki jo dobite v ŠPB Baru.

Za prevzem beležke v času nedelovanja ŠPB lahko pokličete na 051 398 843 ali beležko naročite na naši spletni strani.

KJE:

Pravljično-doživljajska pot se prične v Športnem parku Bevke, Bevke 92a, 1358 Log pri Brezovici (ŠD Bevke) GPS: 45.989302, 14.363048. Parkirišče je urejeno.

 

POZOR:

Mali plac je v delu okoli jezerca naravni rezervat, zato tam hodimo tiho, držimo se poti in še posebej skrbimo, da narava ostane čista. Tako bodo čarobnost Malega placa lahko občudovali tudi drugi.

Dodatne informacije in naročila obiska z interpretativnim vodnikom na info@skrateljc.org ali na telefon 051 398 843.

Organizacija vrtčevskih ali šolskih obiskov Poti močvirskih škratov na Mali plac: jelena@skrateljc.org, 031 824 512

Vabljeni na najbolj zamočvirjeno dogodivščino za vso družino!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja